سه‌شنبه 26 بهمنهمایش «استقلال دانشگاه‌ها، چالش‌ها و راهبردها» در دانشگاه علامه برگزار می‌شود
27 بهمن 1395
سه‌شنبه 26 بهمنهمایش «استقلال دانشگاه‌ها، چالش‌ها و راهبردها» در دانشگاه علامه برگزار می‌شود

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13951123001387   :منبع خبر  

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، نشست خبری همایش ملی «استقلال دانشگاه‌ها،‌ چالش‌ها و راهبردها» عصر امروز در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

در ابتدای این نشست محمد زاهدی‌‌اصل دبیر این همایش با بیان اینکه همایش «استقلال دانشگاه‌ها، چالش‌ها و راهبردها» برای اولین بار است که در کشور برگزار می شود، گفت: یک دانشگاه متحول باید دانشگاه مستقل باشد. البته مستقل به این معنا که دانشگاه کمتر از شرایط غیرمتعادل و مباحث سیاسی تأثیر سو بگیرد. 

وی ادامه داد: دانشگاه مستقل دانشگاهی است که بتواند بی طرفانه هر آنچه را به صلاح کشور است را در عرصه‌های مختلف مطرح کند. چنین دانشگاهی می‌تواند اسباب تحول در جامعه باشد.

این استاد دانشگاه افزود: دانشگاه در متن و بطن جامعه است و همه اتفاقات جامعه را رصد می‌کند و سعی دارد با نظرات کارشناسی به دانشگاه کمک کند و استقلال دانشگاه می‌تواند دانشگاه را به عنوان یک نهاد علمی کارآمد کند.

این عضو هیأت علمی دانشگاه تصریح کرد: از ابتدای تأسیس دانشگاه در کشور ما تا به امروز همواره این بحث مطرح بوده که دانشگاه باید مستقل باشد که در یک زمان دانشگاه مستقل بوده و در زمانی هم این استقلال خدشه دار شده است. در این همایش می‌خواهیم این حوزه را آسیب‌شناسی کنیم و خروجی کار را با ارائه مقالات علمی و کارشناسی ارائه دهیم تا با این روش دانشگاه را به عنوان یک نهاد علمی مستقل تقویت کنیم.

زاهدی‌اصل خاطرنشان کرد: دانشگاه مستقل اگرچه ممکن است برخی از حرف‌هایش تلخ باشد ولی می‌تواند جامعه و تکرار را یاری کند. حیات دانشگاه به آزادی اندیشه است و اگر آزادی اندیشه نباشد حیات دانشگاه معنا پیدا نمی‌کند. 

وی در ادامه با بیان اینکه در این همایش از اساتید برجسته کشور دعوت شده تا مقالات خود را ارائه کنند،‌گفت: 19 مقاله را به اساتید برجسته کشور سفارش دادیم. سه نفر از این بزرگواران اعلام آمادگی کردند که یک نفر از این اساتید اکنون در آمریکاست و به دلیل مسخره‌بازی‌های رئیس‌جمهور ناکارآمد و صفرکیلومتر آمریکا نمی‌تواند در این نشست شرکت کند ولی اعلام کرده قطعا مقاله خود را ارائه خواهد کرد.

این استاد دانشگاه تأکید کرد: همایش «استقلال دانشگاه‌ها، چالش‌ها و راهبردها» سه‌شنبه 26 بهمن از ساعت 8 صبح تا ساعت 18 در دانشگاه علامه برگزار خواهد شد.

وی ادامه داد: در این همایش اساتید برجسته‌ای همچون ضیا هاشمی معاون فرهنگی وزارت علوم، حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه، مصطفی محقق داماد استاد حقوق دانشگاه شهید بهشتی، ومسعود فراست خواه عضو هیأت علمی دانشگاه، محمدباقر خرمشاد عضو هیأت علمی دانشگاه، هادی خانیکی عضو هیأت علمی دانشگاه و تعدادی از اساتید برجسته دیگر دعوت شده‌اند. 

در ادامه محمدرضا بیگدلی اصل رئیس کمیته علمی این همایش نیز گفت: بحث استقلال دانشگاه‌ها خصیصه ذاتی یک دانشگاه سرآمد است. امروزه در دنیا وقتی صحبت از دانشگاه سرآمد می‌شود بحث روی استقلال دانشگاه‌ها می‌شود. 

وی افزود: استقلال دانشگاه به معنی استقلال دانشگاه ها از نهادهای دولتی و حکومتی نیست. دانشگاه مستقل قطعا و یقینا بر اساس ضوابط قانونی باید اداره شود و این استقلال باید در چارچوب قانون باشد.

وی در ادامه با اشاره به تاریخچه استقلال دانشگاه‌ها گفت: استقلال دانشگاه‌ها فراز و نشیب‌هایی را طی کرده. گاهی به دلیل سیاست‌زدگی استقلال نسبی پیدا کرده و در برخی مقاطع هم هیچ استقلالی نداشته و کاملا به وزارتین علوم و بهداشت وابسته بوده است. این نشان می‌دهد یک خلأ قانونی در این رابطه وجود دارد.

وی گفت: چه قبل و چه بعد از انقلاب فرهنگ استقلال‌خواهی و روحیه استقلال‌طلبی وجود داشته است بنابراین بحث استقلال دانشگاه‌ها ساختاری است.

این استاد دانشگاه گفت: امروزه در دنیا یکی از شاخصه‌های اصلی توسعه علمی را به عنوان توسعه پایدار، دانشگاه مستقل می‌دانند و هر چقدر استقلال دانشگاه بیشتر باشد توسعه علمی هم بیشتر خواهد شد.

وی گفت: زمانی می‌توانیم از دانشگاه‌ها بخواهیم مسئولیت را بپذیرند که استقلال داشته باشند پس استقلال دانشگاه اصولی است برای افزایش مسئولیت‌پذیری و پاسخگویی.

وی ادامه داد: گفته می شود استقلال دانشگاه باید طوری باشد که بودجه‌ای از طرف دولت دریافت نکند که این درست نیست چون این موضوع باعث پیامدهای سوئی می شود و دانشگاه باید مانند قوه قضائیه که بودجه آن را مجلس و پارلمان تصویب می‌کنند مستقل باشد.

وی ادامه داد: در دانشگاه مستقل زمینه رقابت سالم بیشتر فراهم می‌شود و این باعث خواهد شد دانش‌آموختگان عالم به جامعه تحویل داده شود و از فرار مغزها جلوگیری شود.

در ادامه حسین ملانظر عضو هیأت علمی دانشگاه علامه ادامه داد: دانشگاه مغز متفکر جامعه است و این مغز متفکر نمی‌تواند نقش اداره را داشته باشد. دانشگاه باید آزاد فکر کند و راه‌حل‌های جدیدی را برای مشکلات جامعه و دنیا پیدا کند.

وی با بیان اینکه دولت و سیاست باید دانشگاه را آزاد بگذارند، گفت: البته تاحدودی از لحاظ مالی باید دست دانشگاه را باز گذاشت ولی دانشگاه نباید تحت تأثیر سیاست قرار گیرد.

در ادامه مصطفی شریف عضو هیأت علمی دانشگاه شریف تصریح کرد: جامعه ما مثل همه جوامع رو به توسعه است و از ضروریات توسعه این است که از امکانات و دست باز برخوردار باشد.

وی گفت: این همایش هدفش این است که زوایای این حوزه را روشن کند و آنها را در اختیار صاحبان فکر و سیاست و تصمیم‌گیران قرار دهد.

وی گفت: جامعه دیگر نمی‌پذیرد مدیریت از بالا اعمال شود و پایه‌هایی باید بر دوش عالمان قرار گیرد به همین دلیل باید آزاداندیشی علمی، مشارکت همه‌جانبه، آزادی در مدیریت داخلی دانشگاه، حفظ استقلال در ارتباط با سایر مراکز علمی خارج کشور و پیوند متقابل با دانشگاه‌های جهان در این حوزه وجود داشته باشد.

login